Apartmani Barba

barba-out010Ukoliko želite biti gost u našoj obitelji, na raspolaganju vam stoje dva različita objekta, a u sljedećim crtama ćemo vam na najbolji mogući način pokušati predstaviti tj. opisati naše apartmane i našu veliku obitelj.

Otok Čiovo je prepun malih uvala, prirodnih plaža, staza za šetanje i biciklističkih staza (gosti imaju mogućnost čuvanja ali i iznajmljivanja bicikla u apartmanima). Blizina aerodroma kao i drugih prelijepih dalmatinskih gradova; Primoštena (25km), Vodica (45km), Splita (25km) i ostalih preljepih mjesta učinit će vaš odmor još ljepšim dok boravite u Apartmanima Barba. Trogir je jedan od prekrasnih malenih obalnih gradića, smješten u srcu srednje Dalmacije. Upravo nadomak grada Trogira, bolje rečeno kao zaštita i bedem s mora starom stoljetnom gradu smjestio se otok – Čiovo.

Prvi objekt pod imenom Apartmani BARBA nalazi se u malenom mjestu Mastrinka na otoku Čiovu, samo 2km (20-ak minuta pješice) od centra grada Trogira. U ovom objektu vaši domaćini Obitelj Matković – Ivan, Anđa & Ana će vam zaželiti toplu dobrodošlicu. Barba će vas počastiti sa domaćim dalmatinskim likerima i vinom, Anđa će vam servirati neki od domaćih kolača, suhe smokve ili ušećerene bademe, a Ana je tu ukoliko vam zatreba bilo kakva informacija o Trogiru ili nekoj drugoj destinaciji.

Ime apartmani BARBA su dobili i po jednom od vaših domaćina – barba Ivici! Naime, i vi sami se u vašem mjestu pozdravljate i kažete jedni drugima „ Dobar dan!“ ili „Dobar dan gospodine …“; no u Dalmaciji umjesto gospodine, kaže se barba; pa tako s vremenom vaš domaćin barba Ivica, ostao je samo BARBA – kažu za Dalmatince da su lijeni, a ja kažem možda i s razlogom ;))

U blizini, apartmana imate market gdje možete kupiti dnevne potrepštine, no malo dalje cca. 800m od kuće se nalazi i novootvoreni veliki supermarket u kojem možete kupiti baš sve što vam treba – od svježeg povrća do svježeg mesa! Ribu vam pak preporučamo da kupite na lokalnoj ribarnici u Trogiru. I ako ste odlučili taj dan otići na ribarnicu, pokušajte se što ranije ustati i otići kupiti ribu, jer najbolji izbor imate u rano jutro, kada riba tek stigne s ribarskih koča. A i što je odmor, ako se barem jedan put ne dignete u rano jutro i ne uživate u izlazku sunca u Dalmaciji. Sjednite na vašu terasu, pogledajte najljepši dio dana, a potom se uputite na ribarnicu po prvoklasnu ribu. Također nedaleko od kuće nalazi se i hotel sa svim dodatnim sadržajima. No, ukoliko više volite mir, tišinu, „pravo domaće okruženje“, tada ste dobro izabrali … u kasne poslijepodnevne sate iziđite na terasu i uživajte u pogledu, no ako biste radije bili dio prirode i upoznavali kraj u kojem boravite, prošetajte do prve plaže, možda susretnete i kojeg ribara u brodiću „pod svićom“. Ukoliko ste pravi „gurman“, imat ćete priliku i vidjeti, pravi „komin“ koji vas svojim authentičnim starinskim izgledom sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Sebi i svojoj obitelji na ljetnom odmoru priuštite pravi „dalmatinski štih“ i okušajte se u pripremanju jela „na žaru“. Svega 100m od kuće nalazi se i lokalna cesta koja na jednu stranu vodi do Trogira, a na drugu do malenog mjesta Arbanije (1000m). Arbanija je malo ribarsko selo u kojem se nalaze 2 riblja restorana, u kojem možete kušati i dalmatinske specijalitete. U Arbaniji se nalazi dominikanski samostan (svetište) Sv. Križa. Pustinjak iz Prizidnice kao svoj zavjetni dar, na zamolbu svećenika iz dominikanskog samostana iz maslinovog drva je izradio i donio na svojim plaćima u ovu crkvu križ visok 2m. U istom samostanu taj križ i danas stoji. Križ kojem su se ovdje od davnina svi utjecali… obitelji za zdravlje, pomorci za sreću na morskim putevima, majke za svoju djecu, težaci za bolji urod….

Prijeđete veliki most koji povezuje Čiovo sa starim dijelom grada i već ćete se naći na jednoj od najljepših riva u Dalmaciji. Možda samo mi tako mislimo, no uvjerite se sami. Tokom ljetne sezone mnogi poznati ljudi, kao što su Bernie Ecclestone, Jon Bon Jovi i mnogi drugi iz svijeta show biznisa odluče posjetiti naš gradić i baciti „cimu“ na ovu rivu. Apartman Tragos ime je dobio po gradu Trogiru. Trogir su osnovali grčki kolonisti s Visa u 3. st. pr. n. e. i službena verzija imena zapravo ide uz grčko tragos što znači jarac. Stoljećima stare zidine grada Trogira odolijevaju vremenu. No ako i jest star, Trogir nije starmao, ni umoran. I zato nikad nije sam; rado mu dolaze gosti.
Svakako je raj i za ljubitelje umjetnosti, starina i uopće ljepote jer Trogir je najbolje sačuvani romaničko-gotički grad na širem prostoru Srednje Europe pa je tako 1997.g. uvršten i na UNESCO-v popis svjetske baštine . Posebno su za njega čuli, recimo, svi europski apotekari jer u Trogiru je otvorena prva ljekarna na cijelom kontinentu još 1271. godine.

Tko još nije čuo za kulu Kamerlengo i bacio s nje pogled na luku, tko još nije prešao prag portala majstora Radovana u katedrali sv. Lovre (zaštitnika ovog grada) i prošetao uskim kalama grada muzeja – kako ga mnogi zovu, pjacom i pjacetama – vrijeme je da to učini!

Na drugoj strani otoka ukazat će se pred vama pazar, pa ako poželite spremiti neki domaći specijalitet dok ste na odmoru, na gradskoj tržnici i ribarnici možete kupiti sve svježe. Na povratku namignite bl. Ivanu Trogirskom, biskupu poslanom iz Rima koji je stolovao u ovom gradu do smrti, a čiji kip i danas ponosno stoji na zidinama grada i čije oko pazi i čuva sve one koji mu se utječu.
Dok ste gost u našoj obitelji, potrudit ćemo se predstaviti vam Dalmaciju, na jedan svojstven, drugačiji način…

Dobro nam došli!